Laboratorium bacteriologie

De analyses die worden uitgevoerd in het labo microbiologie zijn:

° Voor eetwaren:

  • Bepaling van pathogene kiemen (Salmonella, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens) en van kiemen die een gebrek aan hygiëne aanwijzen (Escherichia coli, Bacillus cereus, sulfietreducerende anaëroben).
  • Bepaling van indicatorkiemen die toelaten de versheid en/of de algemene hygiëne te beoordelen (totaal kiemgetal, enterobacteriën, gisten, schimmels, melkzuurbacteriën).

° Voor water:

  • Zwembadwater: totaal kiemgetal bij 36 °C, Pseudomonas aeruginosa, intestinale enterokokken en coagulase positieve stafylokokken
  • Douchewater: bepaling van Legionella pneumophila
  • Drinkbaarheid van water: totaal kiemgetal bij 22 en 36 °C, intestinale enterokokken, coliformen, E. coli, Pseudomonas aeruginosa en sulfietreducerende anaëroben.